خط تحریری اغلب برای نوشتارهای روزانه و روزنامه نگاری مورد استفاده قرار می گیرد، چرا که بسیار سریع و روان می باشد..
از جمله راه های برقراری ارتباط، درج موتون مختلف و نوشتار می باشد. نوشتار دارای سبک های مختلفی است. افراد مختلف دارای دست خط های منحصر به فرد هستند. خط تحریری یکی از انواع مختلف شیوه های نوشتار است. مرتب بودن خط تحریری، خواندن متن را ساده تر می نماید. علاوه بر آن موجب زیباتر شدن موتون می شود و به نوشتار جلوه خاصی خواهد بخشید. خط خوش و زیبا خواننده را به تا انتها خواندن متن و مطالعه ترغیب می نماید. در ادامه این مقاله در مورد خط تحریر انواع آن و ویژگی های آن بیشتر صحبت خواهیم نمود. پس تا انتها، همراه ما بمانید.
خط نستعلیق
خط پهلوی از جمله آخرین خط های رسمی در زمان پیش از اسلام در ایران خط پهلوی می باشد. در آن زمان بیشتر در ضرب مسکوکات از خط پهلوی استفاده می گردید. خط کوفی، خطی بود که می توان از آن به عنوان جانشین خط پهلوی نام برد. رواج این خط در بین مردم ایران با حمله اعراب و از بین رفتن خط پهلوی اتفاق افتاد. کتابت قرآن اصلی ترین مورد استفاده از خط کوفی بود. این خط دارای انواع مختلفی بود. انواع مختلفی مثل خط کوفی تزئینی، خط کوفی بنایی و غیره. هر کدام از انواع مختلف این خط زمینه خاص استفاده خود را داشتند. اعراب گذاری و حرکت گذاری لازمه خواندن درست آیات قرآن بود، که خط کوفی فاقد این ویژگی بود. به همین دلیل خط کوفی جای خود را به خط نسخ در کتابت قرآن داد. با گذشت زمان خط نسخ، موجب به وجود آمدن خط نستعلیق و خط تحریری گشت.
از آن جا که خط تحریری بسیار روان است و سریع نگارش می شود، اغلب برای نوشته های مورد استفاده روزانه به کار برده می شود. در خط و شیوه نوشتار تحریری ترجیح بر این است که کلمات ریز باشند و با اندازه بزرگ نوشته نشوند. چرا که این امر هم جذابیت بصری متن را بیشتر می کند و هم موجب زیباتر شدن و خوانا بودن متن خواهد شد.
خط تحریری از گذشته تا کنون دارای انواع خاصی بوده است. اما امروزه این دسته بندی در دو نوع نستعلیق تحریری و شکسته تحریری جای می گیرند. خط نستعلیق از ریشه خط نسخ است. این سبک از نوشتار و تحریر اولین خط خوش نویسی در ایران محسوب می شود و برگرفته از رقاع و توقیع می باشد.
خط تحریری
داشتن یکسری ادوات و لوازم لازمه انجام هرکاری می باشد. نوشتن خط تحریری نیز نیازمند اقلام و وسایل خاص خود است. ابزار مورد نیاز برای نوشتن خط تحریری عبارت است از کاغذ، زیر دستی، مجموعه آموزشی و از همه مهم تر قلم و ابزار نوشتار است.
- قلم یا ابزار نوشتن: ابزار نوشتن یا نوشت افزار شامل هر آن چه که افراد مختلف از آن برای به تحریر درآوردن کلمات و موتون خود می نمایند، می شود. مثل خودکار، مداد، روان نویس، خود نویس و غیره. پیشنهاد می شود افراد مختلف چه خردسال و چه بزرگسال، آموزش خط تحریری را با مداد شروع نمایند و پس از فراگرفتن کامل روش های ئرست نوشتار از ابزاری مثل خودکار یا روان نویس استفاده نمایند. مناسب ترین مداد برای این امر مدادهای روان و نرم می باشد که از خود اثر خط و خش بر روی کاغذ به جای نگذارند.
- کاغذ: کاغذهای خط دار برای نوشتن و فراگرفتن خط تحریر بسیار مناسب هستند. با این وجود می توان از هر نوع کاغذ دیگری نیز برای این منظور استفاده نمود. اما باید در نظر داشته باشید با توجه به این که رعایت نمودن کرسی در نوشتن خط تحریری الزامی است، این کار در زمان استفاده از کاغذ بی خط و نداشتن خط کرسی ممکن است دشوار باشد.
- زیر دستی: ثابت ماندن کاغذ در هتگام نوشتن خط تحریری بسیار مهم است. استفاده از زیر دستی به این کار کمک خواهد کرد. همچنین مانع از ایجاد فرو رفتگی و یا سوراخ شدن کاغذ می شود. از این رو استفاده از زیر دستی مناسب از ضروریات است. زیردستی های پلاستیکی، چوبی و یا چرم برای این منظور پیشنهاد می شوند.
- مجموعه آموزشی: امروزه برای آشنایی با اصول و قواعد خط تحریری، نیاز به صرف وقت و هزینه بسیار زیاد برای رفتن به کلاس های حضوری و بهره بردن از تجربیات استادهای ماهر نیست. شما می توانید به راحتی با تهیه نمودن مجموعه ها و پکیج های آموزشی گردآوری شده در این زمینه و یا با بهره بردن از آموزش مجازی به خوبی نوشتن خط تحریر را فرا بگیرید.
جهت "خرید دفتر مشق" به صفحه مربوطه مراجعه کنید.
مطالب مرتبط: کاربرد دفتر شطرنجی